2009-12-09 14:00:23• hírek • Szatmár.ro

Hasznos tippek a defektek megelőzésére

Igaza van mindazoknak, akik most arra gondolnak, hogy ez badarság, nem lehet megelőzni a gumidefekteket, hiszen nincs az a sofőr aki 50-70 km/h-ás sebességnél időben észre tudja venni, és ki tudja kerülni az úton elszórt szegeket, csavarokat, kisebb szúró-vágó tárgyakat. Azonban ne felejtsük el, hogy nem csak az ilyen esetek okozhatnak gumidefektet. Sokszor elkerülhetőek lennének a nemvárt defektek, csupán több figyelemre, gondosságra, vezetéstechnikára lenne szükség.

Lássunk tehát néhány tippet, amelyek segítségével kiküszöbölhetünk néhányat a defekthez vezető leggyakoribb okokból.

  1. Tárolás. A nedvesség, a meleg, erős napsugárzás, nagyon ártalmas lehet az abroncsok számára. Éppen ezért, akinek elegendő helye van a tároláshoz, lehetőleg hűvös, száraz, sötét helyen raktározza el a lecserélt gumikat. Amennyiben komplett kereket szeretne tárolni, azaz a gumi rajta van a felnin, azokat fektesse egymásra. A használaton kívül lévő abroncsok is veszítenek a nyomásból, éppen ezért ajánlott évi egy-két alkalommal ellenőrizni, és szükség szerint növelni a légnyomást. A felni nélküli gumikat állítva tároljuk és lehetőség szerint havonta egyszer forgassuk meg, így elkerülhető azok deformálódása.
  2. Nyomás. Sokan gondolják úgy, hogy ha kisebb a nyomás a gumikban, tehát a gumi „laposabb", akkor megnő a tapadás. Igen ám, de télen amúgy is érezhetően csökken a nyomás minden gumiban, alacsony légnyomás esetén pedig az illető abroncs gyorsabb ütemben melegszik fel, ami komoly károkat okozhat. Éppen ezért ajánlott a rendszeres ellenőrzés, a gépkocsi gyártója által meghatározott értékeknek megfelelő nyomás betartása.


    Ha megfogadjuk a jótanácsokat, komoly defekteket kerülhetünk el
    Ha megfogadjuk a jótanácsokat, komoly defekteket kerülhetünk el
  3. Parkolás. A helytelen parkolás is komoly sérüléseket okozhat a gumin. Amennyiben az útpadka mellé parkol, vigyázzon hogy azt ne súrolja a kerék. Kiszálláskor ellenőrizze, hogy az utcakő nem nyomja véletlenül a gumi falát? Ha igen, akkor tegye félre kényelmét és korrigálja a parkolást úgy, hogy a gumi ne érjen hozzá az útpadkához. Ha az útpadkára kíván parkolni, akkor ügyeljen, hogy ne nagy sebességgel tegye azt. Lassan hajtson fel rá, és a gumi minél nagyobb szögben érintkezzen az utcakővel. Vigyázzunk arra is, hogy a gumi ne csak félig legyent fent a padkán.

  4. Terhelés. Minden gumigyártó feltünteti az abroncson a súlyindexet. Ez jelzi azt a maximális terhelést amit a gumi képes elviselni optimális guminyomás esetén. Amennyiben ezt az értéket túllépjük, komoly kárt tehetünk az illető abroncsban. A túlterhelt gumi sokkal hamarabb melegszik, ezáltal meggyengül szerkezete.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: